KEDVEZMÉNYEZETT: Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-Kezelési Önkormányzati Társulás

Ivóvíz-rekonstrukció - 260 millió forintból újul meg az ivóvízhálózat egy szakasza Szerencsen

Ivóvíz-rekonstrukció - 260 millió forintból újul meg az ivóvízhálózat egy szakasza Szerencsen

A Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás beruházásában zajlik az az ivóvízminőség javító fejlesztés, mely során 6,5 km hosszan cserélik ki az elavult azbeszt csővezetékeket Szerencsen. A rekonstrukció 262,4 millió forintból valósul meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával.

Szerencsen az 1950-es évek óta működik a vízellátó rendszer, így egyes vezetékek még az 50-es 60-as évekből származnak. Az elmúlt időszakban gyakoribbak lettek a csőtörések az elavult azbesztcement csővezetékeken, és csökkent a vízszolgáltatás biztonsága.
A kialakult helyzet döntően arra vezethető vissza, hogy a 78 tagot számláló Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás beruházásában 2014-2016 között zajlott ivóvízminőség-javító fejlesztés Szerencsen nagymértékben megváltoztatta a korábbi vízáramlási irányokat és a nyomásviszonyokat.
A Társulás a vízhálózat üzemeltetését végző Borsodvíz Zrt-vel közös együttműködésben 2017-ben felmérte a legkritikusabb állapotú ivóvíz vezetékeket, és kijelölésre kerültek azok a szakaszok, amelyek mielőbbi felújítását el kell végezni. A Társulás kérelmet nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Helyettes Államtitkársága részére a vízminőség-javító projekt kapcsán a felmerült ivóvízvezeték rekonstrukciós költségének támogatására – mondta Kiss Attila, a Borsodvíz Zrt. ügyvezetője. A főutcán már nincs csőtörés, mert 2015-ben a bíróságtól egészen a cukorgyári körforgóig megújították a csővezetéket. A mostani rekonstrukció 262,4 millió forintból valósul meg. Az ivóvízminőség javító munkafolyamatok már február végén elkezdődtek, mely során 6,5 km hosszan cserélik ki az azbeszt csővezetékeket Szerencsen. Munkálatok lesznek a Bekecsi úton, a Gyár úton, az Ondi úton, a Magyar utcában, a Kassa utcában, a Pincemester utcában, a Bényei úton, az Árpád utcában, a Béke, a Korvin, és a Tatai utcákban, valamint az Erzsébet téren.
A kivitelezés nem nyílt árkos technológiával történik, hanem kitakarás nélküli technológiát alkalmaz a vállalkozó.  A munkafolyamatok során csőroppantásos módszert alkalmaznak: egy nagyobb csőbe egy kisebb átmérőjű csövet húztak bele.  Nagyjából 350 munkagödör várható a városban, ezek az ingatlanok rákötési pontjainál lesznek feltárva a régi vízbekötéseknél. Tizenhét vezetékszakasz van és egyszerre három helyszínen dolgoznak majd a szakemberek. A munkák megkezdésének első fázisa, hogy ideiglenes, úgynevezett provizor vízvezetéket fektetnek ki, minden egyes ingatlan vízellátására. Ezt a provizor vízvezetéket a talaj felszínén építik ki, és ez a vezeték a város gerinchálózatára kapcsolódva biztosítja az érintett fogyasztók víz ellátását az építési munkák alatt. – Mind az Önkormányzati Társulás, mind a Borsodvíz Zrt. részéről számítunk a lakosság maximális megértésére, együttműködésére, tudva azt, hogy ha most jól dolgozunk, akkor az egy olyan vízvezetéket eredményez, amely évtizedekig komolyabb meghibásodás nélkül fogja a lakosság megelégedését szolgálni.

Related Articles

Egyeztetés a tiszta vizünk projektről

Tiszta vizet a pohárba