KEDVEZMÉNYEZETT: Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-Kezelési Önkormányzati Társulás

GY.I.K.

Mennyi vizet igyunk naponta?

Egy felnőtt ember ajánlott napi folyadékigénye 2–2,5 liter. Bár a gyermekek ajánlott folyadékfogyasztása testsúlytól függ, számításba kell venni, hogy ők sokkal többet mozognak, mint a felnőttek. Ezért gyermekek esetében is jó szívvel ajánlható a napi 2–2,5 liter folyadék. Esetükben az is fontos, hogy már kisgyermek kortól rászoktassák őket arra, hogy inkább rostos italokat és természetes ásványvizet igyanak.

Mennyi vízre van naponta szükségünk?

Egy átlagos háztartásnak 200-300 liter a napi vízigénye. Egy személy napi vízfogyasztása bizonyos tevékenységekre lebontva: Főzés, ivás: 7-11 literMosakodás, zuhanyzás: 30-55 liter Mosás: 20-40 liter Takarítás: 5-10 liter WC-öblítés: 20-40 liter.

Mennyire felel meg a magyar ivóvíz a nemzetközi előírásoknak?

Magyarországon már a csatlakozás előtt is az EU-előírások jelentették a mércét, vagyis nem álltunk rosszul korábban sem ivóvízminőség szempontjából. 1998-ban azonban tovább szigorították a határértékeket, az arzénét például ötven mikrogramm/literről tízre. Ugyanígy probléma a bór, a fluorid és a nitrit határértéket meghaladó mennyisége. Mivel az ivóvízminőség-javítás szükségessége Magyarországon kilencszáz települést és több mint kétmillió embert érint, haladékot kaptunk az uniótól, és elindítottuk az Ivóvízminőség-javító Programot. Az egyik legkomolyabb egészségügyi kockázatot jelentő probléma az arzén határértéket meghaladó koncentrációban való jelenléte. Ez Magyarországon körülbelül 2,5 millió – elsősorban az Alföldön élő embert érint. Az Európai Unió 98/83/EK Irányelvében meghatározott egészségügyi határértékektől való eltérést a 201/2001. (X.25.) Kormányrendelet településekre lebontva tartalmazza.

Miért fontos a víz az emberi szervezet számára?

Az emberi szervezetben lévő víz aránya 70% felett van. A különféle életfolyamatok – pl. az égési, az energetikai, az enzimatkai folyamatok – mind vizes környezetben mennek végbe. Az ember izzadás és párologtatás következtében vizet veszít, melyet ivással kell folyamatosan pótolni a szervezet egészséges működésének a fenntartásához. Az izzadás emellett ásványi sókat is elvon a szervezetből, ezért ajánlott minél több ásványvizet fogyasztani.

Milyen élettani hatásai vannak a nem megfelelő minőségű ivóvíznek?

Az egészségügyi kockázatok értékelése állatkísérletek és/vagy nagyobb embercsoportokon végzett járványtani/epidemiológiai megfigyelések eredményein alapul. A daganatkeltő/rákkeltő anyagok esetében a határértékeket úgy állapítják meg, hogy az azt tartalmazó ivóvíz egész életen keresztül (70 évig, napi 2 l mennyiségben) történő fogyasztása legfeljebb százezer fogyasztó közül egy esetben jelentsen daganatbetegség kockázatot. Ezért a határértékek túllépése csak az általa előidézett betegség kialakulásának – a határérték túllépésének fokától függő mértékben – emelkedett kockázatát jelenti, és semmiképpen sem annak biztos megnyilvánulását.   Bór: határérték: 1 mg/l (mikrogramm/liter) Ivóvízben talajtani réteg eredetű Felszíni vízben: szennyvízzel kerül (pl. mosószerek bejutása) Dél-alföldi régióban: 16 településen mutatták ki a jelenlétét a vízben Országosan összesen: 53 település érintett   Állatkísérletek: hím állatok szaporító szervein (elsősorban heréin) jelentkeztek toxikus hatások, illetve patkányokon, egerekben, nyulakban a fiatal egyed fejlődésére káros hatást gyakoroltak   Eltávolítása: az ivóvízből: gazdaságos vízkezelés nincs, így megoldást jelenthet más megfelelő minőségű forrás bekapcsolása a vízellátásba   Arzén: határérték: 10 µg/l (mikrogramm/liter) Ivóvízben réteg eredetű Dél-alföldi régióban: 149 település érintett Országosan összesen 475 település érintett   Közegészségügyi szempontból különösen fontos tény, hogy ez az egyetlen olyan paraméter, amelyről a WHO által hivatkozott korábbi vizsgálatokkal egybehangzóan egy friss hazai epidemiológiai kutatás (2004) is kimutatta az ivóvíz határérték feletti szennyezettségének hatását a bőr-, és tüdőrák, nagyobb koncentrációknál pedig ezeken felül még a hólyag- és veserák kockázatának növekedésére.   Eltávolítása: megfelelő technológiák rendelkezésre állnak, de sok esetben gazdaságosabb más megfelelő minőségű forrás bekapcsolása a vízellátásba (vízkeverés, új kút)   Nitrit (NO2), nitrát (NO3): Határértékek: Nitrit: 0,5 mg/l Nitrát: 50 mg/ln Együttes: {nitrát/50}+ {nitrit/3}≤ 1 mg/l Dél-alföldi régióban: 4 település érintett   Előfordulása ivóvízben: emberi tevékenységből ered (állattenyésztés, műtrágyázás) Nitrátot, nitritet határérték feletti koncentrációban tartalmazó ivóvíz – de esetenként egyéb táplálékok (pl: zöldségek) a terhesek, újszülöttek és a csecsemők egészségét veszélyezteti.» kékkór vagy más néven methemoglobinémia Nitrátszennyezéssel kapcsolatos alapvető feladat: megelőzés, fennálló szennyezés esetén a szennyező forrás kiiktatása, vagy új vízforrás (pl. állattartásból származó hígtrágya elszállítását szennyvíztisztítóra). Nitritszennyezés esetében is a megelőzés a legjobb megoldás. Az esetek többségében ez a meglévő technológia és a vezetékhálózat gondos üzemeltetését (tisztítását), illetve az ammónia eltávolítását jelenti.

Locsolás

Ha van kútja, azt használja! Ha a kútvíz ivásra, fürdésre nem alkalmas, locsoláshoz még megfelelő lehet. Gyűjtse az esővizet, ez lágy víz, a növényei is jobban szeretik. Az ágyásokat, a fák földtányérjait, növények közti szabad területeket takarja le avar-faforgáccsal. Az így létrejött talajtakarónak köszönhetően ritkábban nő a gyom, a talaj kevesebbet párologtat, így kevesebb locsolásra lesz szükség. Öntözzön inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás. Építsen ki csepegtetős öntözőrendszert, így hatékonyabbá válik az öntözés.

Hogyan lehet csökkenteni a vízfogyasztást a háztartásokban?

A lassan csöpögő csapok, amit véletlenül nyitva felejtettünk vagy nem csináltatunk meg, egy nap alatt akár 40-120 liter vizet folyatnak el. A csapból csöpögő víz a lefolyón keresztül elfolyó pénz, hiszen az elpazarolt víz miatt magasabb vízszámlát kell fizetni. Rajtunk múlik, hogy hogyan spórolunk a vízszámlánkon. Néhány ötlet a takarékoskodáshoz: Általános víztakarékossági tippek: Ne folyassa feleslegesen a vizet: kézmosásánál, borotválkozásnál csak annyit engedjen, amennyit felhasznál. Zuhanyozzon, fürdés helyett. Zuhanyrózsának olyan rózsát válasszon, ami keveri levegővel a vizet, így kevesebb vízzel is ugyanazt érheti el. Évente egyszer zárjon el minden vízfogyasztót egy órára. Jegyezze fel az elején és a végén a vízóra állását. Ha nem egyeznek az adatok, valahol ereszt a vízhálózat! A mosógépet csak ruhával teli kapcsolja be, negyedig-félig rakva pazarlás beindítani. Mosogatásnál az edények tisztára mosásához ne használjon folyóvizet, csak az öblítéshez. A főzéshez felhasználandó alapanyagok (főleg zöldségek) tisztítását is álló vízben célszerű kezdeni, a tisztítás befejező fázisát folyó vízben megoldani.

Az egyik legnagyobb vízfogyasztó a WC-tartály

A tartályt cserélje ki víztakarékosra. Ha régi tartálya van, rakjon bele pl. egy műanyag palack vizet. Így kiszorítja a víz térfogatát, kevesebb víz is elég lehet az öblítéshez. Ha van kútja, abból is feltöltheti az öblítőtartályt. Jobb, mint a drága ivóvizet használni erre.

Az ivóvíz összetevői

Kalcium: erősíti a csontokat, illetve segít egészségünk megőrzésében. Magnézium: hatással van az idegrendszerünkre.Hiánya fáradékonyságot, a szellemi teljesítőképesség csökkenését okozza. Klorid: fémekkel alkotott sói, például a nátrium-klorid a gyomorsav képződéséhez és a különböző enzimek aktiválásához nélkülözhetetlenek.h Vas: életfontosságú elem, a hemoglobin és az enzimek alkotórésze. Hiánya fáradtságot, levertséget, koncentrációzavarokat okozhat. Szulfát: segíti a gyomorműködést, magas koncentráció esetén (500-600 mg/l fölött) már hashajtó hatású. Fluorid: nagy szerepe van a fogak egészségének megőrzésében. Nátrium: testnedvekben található. Fontos a szerepe a keringés szabályozásában. Ammónium: szennyezésjelző vízminőségi paraméter Nitrit, nitrát: szennyezésjelző vízminőségi paraméterek

Csepegő víz

Csepegéstől függően akár több köbméter víz is kárba vész. Ez nem csak a vízkészletünknek, hanem a pénztárcánknak is elég megterhelő lehet. A csepegő csapot zárja el rendesen, vagy ha hibás, javítsa, javítassa meg. Csöpöghet az öntözőcső is, itt a csatlakozásokat kell meghúzni, a hibás részt levágni, vagy tömíteni.